Mozartovy koule - recept na kuličky

| Recepty | Marcipán | Kuličky
mozartovy koule

Připravte si lahodné Mozartovy koule. Ovšem v tomto případě se nejedná o recept na pravé a originální Mozartovy koule od Paula Fürsta, protože vám nikdo neřekne přesný recept, který je tajný. Ale jedná se spíše jen o lahodnou napodobeninu, kterou prodávají v obchodech. Právě i ty Mozartovy koule (Mirabell, Victor Schmidt, Reber atd.), které se běžně prodávají v našich obchodech, nejsou pravé Mozartovy koule, ač se tak mnoho lidí domnívá.

Ingredience:
  • Lískooříškový nugát:
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g sušeného mléka
  • 125 g másla
  • 2 lžíce kakaa
  • 25 g strouhaných lískových oříšků
  • Mandlový marcipán:
  • 140 g strouhaných mandlí
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • Pistáciový marcipán
  • 70 g strouhaných nesolených pistácií
  • 70 g moučkového cukru
  • 1/2 bílku
  • špetka zeleného barviva (není nutné)
  • Mléčná čokoláda - poleva
  • Mléčná čokoláda na vaření
  • lžička másla
  • Hořká čokoláda - poleva
  • hořká čokoláda na vaření
  • lžička másla
Postup:
  1. Nejprve si připravíme lískooříškový nugát - smícháme uvedené suroviny (moučkový cukr, sušené mléko, kakao, máslo, strouhané oříšky), dokud nevytvoříme vláčné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a na chvíli vložíme do lednice.
  2. Dále připravíme marcipán: moučkový cukr smícháme se strouhanými mandlemi a bílkem. Těsto musí být velice jemné a hladké. Hněteme velmi dlouho. Pak jej zabalíme do potravinářské fólie a vložíme na chvíli do ledničky.
  3. Také stejně postupujeme i u pistáciového marcipánu. Strouhané pistácie smícháme s cukrem a bílkem. Zabalíme do fólie a vložíme do lednice.
  4. Po chvíli vytáhneme z lednice všechny tři připravené hmoty.
  5. Připravíme si polevu: ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu s máslem a v dalším hrnečku mléčnou čokoládu na vaření s máslem.
  6. Nejdříve uděláme kuličku z pistáciového marcipánu, tuto kuličku obalíme nugátem a tu mandlovým marcipánem.
  7. Kuličku pomocí špejle ponoříme do polevy z mléčné čokolády. Dáme ztuhnout do lednice.
  8. Po ztuhnutí ponoříme do připravené polevy z hořké čokolády a opět dáme ztuhnout.
  9. Podle libosti kuličky hezky ozdobíme.
  10. Mozartovy koule uložíme do košíčků a uchováváme v chladu.

Někdo dělá Mozartovy koule tak, že prvně obalí nugát pistáciovým marcipánem a pak obalí v čokoládě.
Nebo nugátová kulička se obalí z jedné poloviny pistáciovým marcipánem a z druhé poloviny mandlovým marcipánem. Následně se obalí v mléčné polevě a po ztuhnutí v hořké polevě.

Záleží vždy jen na vás, jaké budou vaše Mozartovy kuličky, protože každé jsou něčím originální. Můžete si tak s tím hezky pohrát a vytvořit zajímavou mlsku.

Ohodnoťte recept!

Vaše komentáře


Napište, co si o tom myslíte


Jméno: