Lahodné nepečené cukroví - ježci

| Recepty
nepečení ježci

Netradiční nepečené cukroví, které zajisté zaujme nejen děti, jsou ježci. Jedná se o lahodné cukroví, které překvapí svou lahodnou chutí a zajímavým vzhledem. Recept na ježky je velmi snadný, tak se můžete do něj pustit. Ježečky mohou tvarovat a zdobit i děti.

Ingredience:
  • 300 g dětských piškotů
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 2 žloutky nebo 40 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce rumu (není nutné)
  • Čokoládová poleva
  • čokoláda na vaření
  • 2 - 3 lžičky másla
  • Na bodliny
  • strouhaný kokos
Postup:
  1. Piškoty nameleme strojkem na strouhanku.
  2. Mleté piškoty smícháme s cukrem a změklým máslem. Poté přidáme buď žloutky, nebo roztopené máslo. Následně přidáme podle potřeby rum.
  3. Pořádně propracujeme těsto.
  4. Z těsta vytvarujeme kuličky nebo válečky a na jedné straně je trošku prsty přimáčkneme, abychom vytvarovali čumáček.
  5. Mezitím roztopíme čokoládu s máslem, nejlépe ve vodní lázni.
  6. Do misky nasypeme strouhaný kokos.
  7. Jednotlivé tělo ježka namočíme do čokoládové polevy, abychom obarvili zadní část a poté ji rychle ponoříme do mletého kokosu. Takto se vytvoří tělíčko s bodlinami.
  8. Dále tak pokračujeme s dalšími ježky, umístíme je na tác a poté je dáme ztuhnout.
  9. Až cukroví ztuhne, rozehřejeme polevu a dokreslíme mu čumáček špejlí nebo párátkem. Můžeme nakreslit oči a nos, popřípadě i uši. Záleží, jak se to tam bude hodit.
  10. Opět dáme tác, kde jsou ježečci, ztuhnout.
  11. Recept děláme chvíli před svátky a poté je uchováváme v chladu.

Existuje i mnoho variací: ježky nemusíme obalovat pouze v kokosu, ale i v strouhaných ořeších, mandlích, čokoládě nebo v nejrůznějším zdobení.

Místo klasického tmavého tělíčka s kokosovými bodlinami můžeme udělat světlé tělíčko s mandlemi. Vůbec jej nebudeme barvit polevou a do tělíčka opatrně napícháme plátky mandlí. V tomto případě by měli být ježci trošku větší, ať se tam jednotlivé plátky dají dobře nabodnout.

Vánoční ježci by se měli připravit pár dní před Vánoci a pokud do nich použijete žloutek, tak je pak i urychleně snězte, ať se nezkazí.

Ohodnoťte recept!

Vaše komentáře


vyskoušim mam už něco ale skusim tento vaš
Babička, 9. prosince 2016

lahodné
juju, 9. prosince 2016

vyborneee..delam jiz uz 3 rokem a moc se vzdy na ne uz tesim...:-)
Lenka, 9. prosince 2016

Vypadá to CUTE 100% vyzkoším a napíšu. :)
Terez, 13. prosince 2016

Tak jsem zkusila jsou mooc dobrý, :)
Terka, 14. prosince 2017

Na kolik vystačí kusů ?
Melanie, 18. prosince 2017

Chutově jsou výborné, náročnost poměrně vyšší( nemožné bez rumu, když nechcete dát vejce ), nechtěla jsem dávat rum kvůli malým dětem v rodině, ale nakonec jsem trochu dát musela, protože těsto vůbec nedrželo pohromadě, rozpadalo se. ( vajíčka jsem nedávala kvůli obav ze salmonely tak to nemělo co stmelit ). Ale chuť výborná jako u včelých úlů;-)
Martina, 20. prosince 2017

Záleží na velikosti ježků, já jich měla cca 50. A dala jsem jen polovic cukru, přišlo mi to hrozně sladké.
Fikus, 20. prosince 2017

Nevadí že mám klasický piškoty?
Edy, 22. prosince 2017

Dalo by se pro děti použít místo rumu nějaký dobrý sirup z ovoce?
Kamila, 3. listopadu 2019

Dělám je už třetím rokem a musím říct že se na ně vždy moc těší hlavně moje dětí takže můžu jen doporučit jsou opravdu fantastické

Jaruška, 7. prosince 2020

Napište, co si o tom myslíte


Jméno: