Mozartovy koule - recept na kuličky
Připravte si lahodné Mozartovy koule. Ovšem v tomto případě se nejedná o recept na pravé a originální Mozartovy koule od Paula Fürsta, protože vám nikdo neřekne přesný recept, který je tajný. Ale jedná se spíše jen o lahodnou napodobeninu, kterou prodávají v obchodech. Právě i ty Mozartovy koule (Mirabell, Victor Schmidt, Reber atd.), které se běžně prodávají v našich obchodech, nejsou pravé Mozartovy koule, ač se tak mnoho lidí domnívá.
- Lískooříškový nugát:
- 125 g moučkového cukru
- 125 g sušeného mléka
- 125 g másla
- 2 lžíce kakaa
- 25 g strouhaných lískových oříšků
- Mandlový marcipán:
- 140 g strouhaných mandlí
- 140 g moučkového cukru
- 1 bílek
- Pistáciový marcipán
- 70 g strouhaných nesolených pistácií
- 70 g moučkového cukru
- 1/2 bílku
- špetka zeleného barviva (není nutné)
- Mléčná čokoláda - poleva
- Mléčná čokoláda na vaření
- lžička másla
- Hořká čokoláda - poleva
- hořká čokoláda na vaření
- lžička másla
- Nejprve si připravíme lískooříškový nugát - smícháme uvedené suroviny (moučkový cukr, sušené mléko, kakao, máslo, strouhané oříšky), dokud nevytvoříme vláčné těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a na chvíli vložíme do lednice.
- Dále připravíme marcipán: moučkový cukr smícháme se strouhanými mandlemi a bílkem. Těsto musí být velice jemné a hladké. Hněteme velmi dlouho. Pak jej zabalíme do potravinářské fólie a vložíme na chvíli do ledničky.
- Také stejně postupujeme i u pistáciového marcipánu. Strouhané pistácie smícháme s cukrem a bílkem. Zabalíme do fólie a vložíme do lednice.
- Po chvíli vytáhneme z lednice všechny tři připravené hmoty.
- Připravíme si polevu: ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu s máslem a v dalším hrnečku mléčnou čokoládu na vaření s máslem.
- Nejdříve uděláme kuličku z pistáciového marcipánu, tuto kuličku obalíme nugátem a tu mandlovým marcipánem.
- Kuličku pomocí špejle ponoříme do polevy z mléčné čokolády. Dáme ztuhnout do lednice.
- Po ztuhnutí ponoříme do připravené polevy z hořké čokolády a opět dáme ztuhnout.
- Podle libosti kuličky hezky ozdobíme.
- Mozartovy koule uložíme do košíčků a uchováváme v chladu.
Někdo dělá Mozartovy koule tak, že prvně obalí nugát pistáciovým marcipánem a pak obalí v čokoládě.
Nebo nugátová kulička se obalí z jedné poloviny pistáciovým marcipánem a z druhé poloviny mandlovým marcipánem. Následně se obalí v mléčné polevě a po ztuhnutí v hořké polevě.
Záleží vždy jen na vás, jaké budou vaše Mozartovy kuličky, protože každé jsou něčím originální. Můžete si tak s tím hezky pohrát a vytvořit zajímavou mlsku.
Vaše komentáře