Kávová zrna - recept pro milovníky kávy

| Recepty
kávová zrna

Kávová zrna patří mezi velmi oblíbené druhy vánočního nepečeného cukroví. Pokud máte rádi kávu, tak je toto cukroví určené akorát pro vás. Při přípravě můžete použít jak klasickou mletou kávu, tak i instantní. Ovšem nepoužívá se soc. V obou případech kávová zrna chutnají výborně a pokud je ještě polijete čokoládovou polevou s kávovou příchutí, tak si na tomto cukroví skvěle pochutnáte. Navíc je recept velmi snadný a zaručeně se vám podaří.


Ingredience:
  • 230 g cukru moučky
  • 3 polévkové lžíce kakaa holandského typu
  • 1 - 3 polévkové lžíce mleté kávy (může být i instantní)
  • 80 g másla
  • kávová lžička rumu
  • Čokoládová poleva
  • 100 g čokolády na vaření
  • 30 g másla
  • špetka kávy
Postup:
  1. Máslo necháme před přípravou změknout při pokojové teplotě.
  2. Cukr do větší mísy prosejeme pře sítko, promícháme s kakaem a kávou. Pak přidáme měkké máslo a rum. Těsto pořádně zpracujeme, aby bylo krásně jemné.
  3. Pokud ale bude potřeba a bude až příliš řídké, dáme ho na chvíli do lednice, ať ztuhne a poté ho můžeme opět zpracovat.
  4. Pak vytvoříme zrna - uděláme malou kuličku, ve které uprostřed uděláme rýhu (tu můžeme udělat špejlí, párátkem nebo koncem lžíce).
  5. Kávová zrna pomocí párátka nebo nějaké úchytky na chvilku ponoříme do čokoládové polevy, tou jej obalíme a pak necháme v lednici ztuhnout.
  6. Pokud nechceme, tak zrna nemusíme ponořit do polevy, ale můžeme je nechat jen tak bez polevy. I tato varianta bude velmi chutná.

Čokoládovou polevu můžeme připravit tímto způsobem - do většího hrnce nalijeme vodu a vložíme do většího hrnce ještě menší hrnec nebo hrnek, do kterého nalámeme čokoládu, přidáme máslo a trošku kávy. Při mírném ohni se čokoláda roztopí, občas ji promícháme.
Místo domácí polevy můžeme použít i nějakou polevu z obchodu, také v tomto případě budou kávová zrna v čokoládě chutnat výtečně.

Nikdy nepoužíváme již vyluhovanou kávu (soc), ale vždy mletou (čerstvou nebo nečerstvou) či instantní. S kvalitní kávou budou i kávová zrna chutnat mnohem lépe, tak na ní nešetřete.

Ohodnoťte recept!

Vaše komentáře


Dobrý den, mohu se zeptat, jak dlouho vydrží toto cukroví? Samozřejmě pokud se hned nesní :D ale ptám, protože jej chci vyzkoušet a nevím, zda ho bude zbytek rodiny jíst, tak abych věděla, jak dlouho ho v případě neúspěchu doma můžu konzumovat sama :D Předem moc děkuji za odpověď
Petra, 12. prosinec 2016

Taky je dělávám a vydrží dlouho - ale musí být v ledničce nebo prostě chladnu.
Iva, 13. prosinec 2016

dobry den. možná hloupý dotaz, pokud udelam z instatni kavy, mam ji zalit vodou, nebo přidat sypkou. :-D
baruna, 16. prosinec 2016

sypkou :)
Dita, 16. prosinec 2016

Dobrý den, prosím vás co jsem udělala špatně když se mi to těsto drolí? Děkuji za odpověď
Maruška, 20. prosinec 2016

Nepomohlo by přidat více másla, ať se to spojí?
Meďoura, 20. prosinec 2016

Napište, co si o tom myslíte


Jméno: