Luxusní medové kuličky à la Marlenka

| Recepty | Kuličky
medové kuličky

Vytvořte si luxusní medové kuličky, které chutnají podobně jako Marlenka nebo Medovník. Jejich příprava je velmi snadná a určitě se začlení mezi vaše oblíbené vánoční cukroví. Vyzkoušejte následující recept, podle něhož je můžete připravit i na poslední chvíli.


Ingredience:
  • 300 g perníku na strouhání, medových plátů nebo upečených perníčků
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 1 Salko (může být i karamelové)
  • 200 g másla
  • 50 - 100 g vlašských ořechů na zahuštění
  • mleté ořechy nebo kokos na obalení
Postup:
  1. Perník, perníkové pláty nebo perníčky nastrouháme nebo rozmixujeme mixérem nebo robotem.
  2. Salko předem necháme zkaramelizovat. Zavřenou konzervu vaříme ve vodě asi 2 - 2,5 hodiny. Po vychladnutí konzervu otevřeme a obsah dáme do mísy. Můžeme také použít již koupené karamelizované Salko.
  3. Nastrouhaný perník smícháme se Salkem, medem, měkčím máslem, mletými ořechy a dobře propracujeme. Mleté ořechy přidáváme podle potřeby, aby těsto bylo tak akorát husté. Pokud by naopak bylo moc husté, přidáme trošku medu.
  4. Poté těsto vložíme na několik hodin (klidně i přes noc) do lednice, ať ztuhne.
  5. Po vytáhnutí z lednice z těsta tvarujeme kuličky, které obalíme v mletých ořeších (klidně i v mletém kokosu atd.) a každou kuličku vložíme do papírového košíčku.
  6. Medové kuličky uchováváme v chladnu a necháme je odležet tři dny, během nichž se hezky prolinou chutě a vůně použitých surovin.
  7. Z této dávky se vytvoří 60 - 70 kuliček.

Základem těchto kuliček je perník, který jim dodává skvělou chuť. Můžete použít perník na strouhání, který je snadno dostupný v obchodech. Stejně tak se tam hodí medové pláty, které se prodávají ve větších obchodech (Billa, Tesco, Kaufland, Globus atd.). Obojí najdete v obchodech tam, kde bývají perníky, případně se můžete zeptat.

Také další možností je upéct si perníčky nebo perníkovou placku podle receptu na perníčky (můžete vyzkoušet tento recept - stačí poloviční dávka), tu po vystydnutí nalámejte a rozmixujte. Nebo můžete použít perníčky, které se nepovedly. Výhodou této varianty je, že víte, z jakých surovin perník upečete. Přece jen, jak perník na strouhání, tak medové pláty obsahují zbytečné emulgátory a konzervanty.

Tyto medové koule, které připomínají svou chutí Marlenku či Medovník, se v poslední době staly velmi oblíbenými. Chutnají skvěle, proto si zaslouží, ať je rovněž vy vyzkoušíte.

Ohodnoťte recept!

Vaše komentáře


To vypadá dobře!
Ida, 4. prosinec 2016

Dělal jsem přesně podle receptu ale musel jsem přidat perník ale jinak doporučuji jsou super!

Dzudy, 15. prosinec 2016

Presne tak,take jsem davala mnohem vice perniku.Ale jinak super.
hank, 21. prosinec 2016

Napište, co si o tom myslíte


Jméno: