Recept na pravý a falešný marcipán

| Marcipán | Recepty
marcipán

Mnoho z nás považuje marcipán za lahůdku, která je spojena s dorty, Vánocemi a obecně s ozdobou cukrářských výrobků. Chutná výborně a existuje mnoho možností, co s ním připravit. Z marcipánu se nevyrábí pouze oblíbené figurky, ale jedná se i o hmotu, která slouží k potahování dortů.

Pravý marcipán se vyrábí z mandlí a cukru, ale v našich končinách se častěji připravuje nepravý marcipán, který je také znám i jako domácí marcipán. To se jedná o sladkou modelovací hmotu ze sušeného mléka, která má marcipánovou příchuť. Také z ní se tvoří barevné postavičky a používá se na potahování dortů. V obou případech se jedná o pochoutku, jejíž název by ale neměl být zaměňován, což se často děje.

My se ale podíváme se na oba dva recepty a to jak na pravý marcipán z mandlí, tak i na falešný marcipán bez mandlí. Díky nim budete přesně vědět, jak vyrobit marcipán, který se vám určitě podaří.


Ingredience:
  • Na pravý marcipán:
  • 180 g mandlí
  • 180 g cukru moučky
  • 1 bílek nebo 2 - 3 lžíce medu
Postup:
  1. Mandle nejprve spaříme a pak je oloupeme. Oloupané mandle necháme pořádně proschnout. Následně je buď nastrouháme na strojku na ořechy nebo strouhanku, nebo je můžeme také rozmixovat. Důležité je, aby se jednalo o jemný prášek.
  2. Strouhané mandle promícháme s moučkovým cukrem a postupně k nim přidáme med nebo bílek.
  3. Hmotu musíme pořádně propracovat. Měla by držet pohromadě bez drobení. Pokud by drobila, přidáme ještě trošku medu nebo necelou lžičku bílku.
  4. Opět těsto pořádně propracujeme, aby se jednalo o dobře tvárné těsto.
  5. Pokud marcipán nebudeme chtít barvit, tak ho zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do lednice na pár hodin.
  6. Jestliže marcipán budeme chtít barvit, tak ho rozdělíme na několik menších částí (počet podle toho, kolik chceme mít barev) a každou část obarvíme barvivem (tekutým nebo práškovým). Těsto je zase nutné pořádně propracovat.
  7. Zabalený marcipán uložíme do lednice na pár hodin a pak s ním můžeme podle potřeby pracovat. Hodí se třeba na oblíbené marcipánové brambory či jiné cukroví.

Recept na falešný domácí marcipán

Ingredience:
  • 150 g sušeného mléka - polotučné
  • 150 g cukru moučky
  • 1 lžička medu
  • 1 bílek
  • mandlové aroma
  • voda
Postup:
  1. Promísíme prosáté sušené mléko s cukrem.
  2. K tomu přidáme lžičku medu, bílek a pár kapek mandlového aromatu.
  3. Hmotu pořádně propracujeme, pokud to bude nutné, přidáme ještě vodu. Tu musíme přidávat po pár kapkách, ať jí tam není hodně. Nebo naopak zahustíme sušeným mlékem a cukrem.
  4. Hmota se musí pořádně prohníst, aby bylo dokonale vláčné jako plastelína (modelína).
  5. Následně jej rozdělíme na kusy a ty obarvíme.
  6. Každý jednotlivý obarvený kus zabalíme do sáčku nebo potravinářské folie a vložíme do lednice na několik hodin.
  7. Pak už pracujeme s těstem podle libosti. Tato marcipánová hmota je vhodná na potáhnutí dortu, modelování figurek i na cukroví.

Mnoho lidí se domnívá, že právě tento marcipán je pravý, ale jedná se o falešný, nepravý domácí marcipán nebo spíš o mléčnou modelovací hmotu.

Kde koupit potravinářské barvivo?

Potravinářské barvivo můžete koupit v drogerii (např. Teta), Tescu, Globusu nebo obchodech a e-shopech s cukrářskými potřebami. Prodává se tekuté barvivo, které stojí od 40 Kč nebo barvivo v prášku, které stojí od 7 Kč. Záleží vždy na značce a na odstínu. Mějte na paměti, že tyto krásné odstíny často tvoří umělá (syntetická) barviva, která nejsou vhodná pro děti. Některá najdete i s přírodními barvivy, ta jsou neškodná.

Mandlové aroma koupíte na stejných místech jako barvy do potravin.

Jak obarvit marcipán?

Marcipánovou hmotu můžete obarvit přírodním barvivem (kakao, šťáva z červené řepy atd.) nebo kupovaným. U kupovaného můžete marcipán tekutým barvivem tak, že přidáte kapku barviva k hmotě a tu potom pořádně propracujete, aby byla hmota všude stejně zabarvená.
Také můžete použít barvivo v prášku, do těsta přidáte buď na začátku vybranou barvu (opět stačí velmi malé množství), nebo obarvíte až hotovou hmotu. Pokud si vyberete druhý způsob, tak těsto může být trošku flekaté, pokud není dobře propracované. Lepší je nasypat trošku barvy do medu, rozmíchat a ten pak do těsta zapracovat. Máte jistotu, že marcipán flekatý nebude.
Nezapomeňte nanášet jen velmi miniaturní množství barviva, protože na obarvení stačí malé množství a navíc má lehce hořkou až slanou chuť.

Do výborného marcipánu se zamiluje snad každý, tak si ho připravte i vy.

Ohodnoťte recept!

Vaše komentáře


Jak dlouho můžeme takovou hmotu se syrovým bílkem uchovat v lednici s 5°C?
Maru, 13. prosinec 2016

Marcipán je chutnější z hnědého cukru
bob, 14. prosinec 2016

Napište, co si o tom myslíte


Jméno: