Nepečená kokosová roláda - recept

| Recepty
nepečená kokosová roláda

Někteří se na Vánoce bez nepečené rolády neobejdou, jiní ji považují za přehnaně sladké cukroví, které si raději kvůli možnému přibírání odpustí. Ovšem druhou možnost nebudeme brát v potaz a podíváme se na to, jak se jednoduše dá kokosová roláda připravit. Recept není vůbec složitý a dá se vybrat, z kterých sušenek ji připravíte. Vždy se ale bude jednat o delikátní záležitost, kterou si zamilujete.


Ingredience:
  • Tmavé těsto:
  • 500 g máslových sušenek
  • 300 g moučkového cukru
  • 4 lžíce kakaa
  • 200 ml silné kávy
  • 100 ml rumu
  • strouhaný kokos na zahuštění
  • Světlé těsto:
  • 250 g strouhaného kokosu
  • 250 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • strouhaný kokos na podsypávání
Postup:
  1. Nejprve si připravíme světlé těsto. Smícháme strouhaný kokos s cukrem a změkčeným máslem.
  2. Těsto pořádně zpracujeme, aby hezky při sobě drželo a nerozpadalo se. V případě potřeby přidáme ještě kokos nebo jej vložíme do lednice, aby ztuhlo.
  3. Rozdělíme jej na 5 stejných částí.
  4. Poté se vrhneme na tmavé těsto. Sušenky nastrouháme v mlýnku na strouhanku nebo umixujeme.
  5. Nastrouhané sušenky poté smícháme s cukrem a kakaem, přidáme rum a postupně i vychlazenou kávu (bez socu).
  6. Těsto pořádně propracujeme, pokud by bylo potřeba jej zahustit, můžeme k němu přidat trošku strouhaného kokosu.
  7. Poté rozdělíme těsto na 5 stejných dílů.
  8. Vál vysypeme strouhaným kokosem a rozválíme jeden tmavý díl na obdélník.
  9. Na něj naneseme světlý díl a ten tam rovnoměrně rozetřeme vařečkou nebo lžící.
  10. Opatrně těsto zatočíme stejným způsobem jako například štrúdl a zabalíme do alobalu.
  11. Roládu v alobalu schováme do lednice, ať pořádně ztuhne.
  12. Stejným způsobem pokračujeme i u dalších čtyř rolád.
  13. Poté ji ostrým nožem nakrájíme na plátky a můžeme je mít buď jen tak nastojato, nebo je dáme naležato do košíčků.

Nepečená roláda se připravuje chvíli před svátky, vydrží celkem dlouho, je totiž bez vajec a tak se nezkazí. Po nakrájení kousky ukládáme do chladu.

Kokosová roláda je dobrá například z Esíček, Be-Be sušenek, Albertek nebo jiných máslových sušenek bez náplně. Záleží jen na vás, co máte raději.

Lahodnou chuť, kterou tato nepečená kávová roláda má, si zajisté oblíbíte. Tento recept je na 5 menších rolád a tak na 80 - 100 kusů po nakrájení.

Ohodnoťte recept!

Vaše komentáře


Tak recept nevím může být dobrý, ale jestli má být to tmavé těsto řídké jak kaše. A to sem tam nedala celých 200ml kávy a musela jsem přidat 200g ještě suchého a cca 150g kokosu a furt je to řídké. Bílé těsto šlo udělat pěkné válečky, ale jak se píše, že to budu rozetírat, To spíše udělám asi naopak, že bílou dám nahoru a tmavou dovnitř :-). Je pravda, že jsem to dělala ze zbytků vánočního cukroví co jsem měla, takže nemusí mít to tak dobrou savost. Asi bych doporučila tmavou část těsta rum a kávu přidávat postupně, aby se vidělo jak to je řídké.
Pavla, 14. prosince 2017

Dělám ji každý rok. Je to jedno z našich nejoblíbenějších cukroví. Akorát místo sušenek používám obyčejné dětské piškoty. (Umleté na mlýnku) A konzistence je perfektní. Žádná kaše:-)
Pavlína, 22. prosince 2017

Napište, co si o tom myslíte


Jméno: