Lahodné nepečené cukroví - ježci

| Recepty
nepečení ježci

Netradiční nepečené cukroví, které zajisté zaujme nejen děti, jsou ježci. Jedná se o lahodné cukroví, které překvapí svou lahodnou chutí a zajímavým vzhledem. Recept na ježky je velmi snadný, tak se můžete do něj pustit. Ježečky mohou tvarovat a zdobit i děti.


Ingredience:
  • 300 g dětských piškotů
  • 200 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 2 žloutky nebo 40 g rozpuštěného másla
  • 2 lžíce rumu (není nutné)
  • Čokoládová poleva
  • čokoláda na vaření
  • 2 - 3 lžičky másla
  • Na bodliny
  • strouhaný kokos
Postup:
  1. Piškoty nameleme strojkem na strouhanku.
  2. Mleté piškoty smícháme s cukrem a změklým máslem. Poté přidáme buď žloutky, nebo roztopené máslo. Následně přidáme podle potřeby rum.
  3. Pořádně propracujeme těsto.
  4. Z těsta vytvarujeme kuličky nebo válečky a na jedné straně je trošku prsty přimáčkneme, abychom vytvarovali čumáček.
  5. Mezitím roztopíme čokoládu s máslem, nejlépe ve vodní lázni.
  6. Do misky nasypeme strouhaný kokos.
  7. Jednotlivé tělo ježka namočíme do čokoládové polevy, abychom obarvili zadní část a poté ji rychle ponoříme do mletého kokosu. Takto se vytvoří tělíčko s bodlinami.
  8. Dále tak pokračujeme s dalšími ježky, umístíme je na tác a poté je dáme ztuhnout.
  9. Až cukroví ztuhne, rozehřejeme polevu a dokreslíme mu čumáček špejlí nebo párátkem. Můžeme nakreslit oči a nos, popřípadě i uši. Záleží, jak se to tam bude hodit.
  10. Opět dáme tác, kde jsou ježečci, ztuhnout.
  11. Recept děláme chvíli před svátky a poté je uchováváme v chladu.

Existuje i mnoho variací: ježky nemusíme obalovat pouze v kokosu, ale i v strouhaných ořeších, mandlích, čokoládě nebo v nejrůznějším zdobení.

Místo klasického tmavého tělíčka s kokosovými bodlinami můžeme udělat světlé tělíčko s mandlemi. Vůbec jej nebudeme barvit polevou a do tělíčka opatrně napícháme plátky mandlí. V tomto případě by měli být ježci trošku větší, ať se tam jednotlivé plátky dají dobře nabodnout.

Vánoční ježci by se měli připravit pár dní před Vánoci a pokud do nich použijete žloutek, tak je pak i urychleně snězte, ať se nezkazí.

Ohodnoťte recept!

Vaše komentáře


vyskoušim mam už něco ale skusim tento vaš
Babička, 9. prosinec 2016

lahodné


juju, 9. prosinec 2016

vyborneee..delam jiz uz 3 rokem a moc se vzdy na ne uz tesim...:-)
Lenka, 10. prosinec 2016

Vypadá to CUTE 100% vyzkoším a napíšu. :)
Terez, 13. prosinec 2016

Napište, co si o tom myslíte


Jméno: