Šohajky - recept na slaďoučké cukroví

| Recepty
šohajky

Mezi další oblíbené cukroví patří šohajky. Tyto sladké košíčky jsou připravené s oříšky nebo kokosem. Jedná se o tradiční delikatesu, na které si každý pochutná. Pokud je znáte, moc dobře víte, o jde a pokud ještě neznáte, tak se po přípravě do nich zamilujete. Na internetu i v kuchařkách najdete recepty, které se mohou mírně lišit, ale tento recept je vyzkoušený a výsledek velmi sladký.


Ingredience:
  • 200 g krupicového cukru
  • 100 ml mléka
  • 150 g másla
  • 250 g mletých vlašských ořechů
  • rum podle chuti
  • 50 - 80 g dětských piškotů
  • Na ozdobu:
  • ořechy, mandle, kokos
  • Čokoládová poleva:
  • 250 g čokolády na vaření nebo ledových kaštanů
  • 100 g másla
Postup:
  1. Mléko smícháme s cukrem a dáme na mírném ohřát zahřát, aby se rozpustil cukr. Toto můžeme dělat i ve vodní lázni.
  2. Do této směsi přidáme kousky másla, mleté ořechy, trošku rumu a drcené piškoty.
  3. Chvilku vaříme a neustále mícháme. Až bude směs hustější, odstavíme.
  4. Během toho také ve vodní lázni připravíme polevu z nalámané čokolády a másla.
  5. Papírové košíčky (cca 40 kusů) umístíme na tác nebo talíř a do každého košíčku dáme lžičkou polevu. Vložíme do lednice a necháme ztuhnout.
  6. Na ztuhnutou čokoládu umístíme lžičkou ořechovou směs a tu zase přelijeme čokoládovou polevou.
  7. Vršek můžeme ozdobit mandlí, ořechem, zdobením, mletým kokosem nebo mletými ořechy.
  8. Opět šohajky necháme ztuhnout v chladnu.

Toto lahodné cukroví je možné připravit i s kokosem. Jednoduše místo mletých ořechů se použije strouhaný kokos. Pak se postupuje podle stejného receptu. Ve všech případech je uchováváme při nižší teplotě.

Výborné jsou šohajky s čokoládou připravenou z ledových kaštanů. Ledové kaštany se nalámou na díly, ty se pak společně s máslem rozpustí a dávají jako poleva do košíčků. Ledové kaštany chutnají skvěle (i když kdysi bývaly lepší) a šohajkám dodávají zajímavou chuť.

Šohajkám někteří říkají šohajdy, šuhajdy, čuhajky, čokoládové košíčky, bobečky atd. Ať jim říkáte jakkoliv, určitě i u vás mizí z vánočního stolu mezi prvními druhy cukroví.

Ohodnoťte recept!

Vaše komentáře


Teď jem je dodělala, ořechová náplň je vynikající a kaštany s máslem jsou prostě tutovka, tak doufám, že to i dohromady bude dobrota :-)
Alena, 20. prosinec 2016

Napište, co si o tom myslíte


Jméno: