Recept na skvělé vanilkové rohlíčky

| Pečené cukroví
vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky patří k takové klasice, kterou zaručeně peče každá domácnost. A to hlavně z důvodu, že rohlíčky jsou lahodné a doslova se rozplývají na jazyku. Pokud neznáte recept, tak si ho připravte podle tohoto vyzkoušeného. Vanilkové rohlíčky se vám tak jistě podaří.


Ingredience:
  • 280 g hladké mouky
  • 210 g másla, Hery nebo jiného tuku
  • 70 g moučkového cukru
  • 80 g mletých ořechů (vlašské, lískové nebo mandle)
  • Na obalení:
  • vanilkový cukr
  • 100 g moučkového cukru
Postup:
  1. Máslo vytáhneme alespoň na hodinu ven z lednice, aby při pokojové teplotě změklo.
  2. Poté smícháme moukou s cukrem a mletými ořechy. Těsto promícháme.
  3. Dále přidáme na kousky nakrájené máslo a rukama těsto pořádně zpracujeme.
  4. Až bude těsto dobře prohnětené, tak jej zabalíme do potravinářské fólie a vložíme nejméně na dvě hodiny do lednice.
  5. Těsto vyndáme z lednice a rozdělíme si ho na čtyři části. Každou část rozdělíme ještě na dva nebo tři díly.
  6. Každý díl vyválíme na váleček a nožem odkrojíme stejně dlouhé malé čtverečky či obdélníčky.
  7. Každý čtvereček lehce rukou vyválíme do rohlíčku, zahneme konce a umístíme ho na plech. Plech může být nejen vyložený papírem na pečení, ale i vymazaný máslem.
  8. Dále tak pokračujeme, dokud nezaplníme rohlíčky celý plech, ale nezapomínáme na mezery.
  9. Plech vložíme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme kolem osmi až deseti minut.
  10. Po vytáhnutí plechu chvíli počkáme, aby rohlíčky nebyly horké a mezitím smícháme v míse moučkový cukr s vanilkovým cukrem.
  11. Teplé rohlíčky obalíme v cukru a necháme je vychladnout. Poté je schováme třeba do krabice.

Pokud nechcete tvarovat rohlíčky ručně, můžete použít i plech nebo formu na vanilkové rohlíčky.
Plech: Kousek těsta vždy zamáčkněte do tvarovaných rohlíčků na plechu a dejte péct. Plech není nutné vymazávat, protože rohlíčky se nelepí vzhledem k tomu, kolik obsahují tuku.
Forma: Vyválejte silnější plát, dejte na plech formu, na ní plát těsta a opatrně vyválejte. Skrz tu formu rohlíčky samy spadnou na plech. Dejte péct. Zbytek těsta opět vyválejte a znovu přes formu vyválejte na nový plech a opět dejte péct.

Další možností je vzít si vykrajovátko na rohlíčky a ty pak vykrajovat. Následně vykrajované rohlíčky upečete opět ve vyhřáté troubě na 180°C kolem 8 minut. Chcete-li použít ještě další variantu, tak tou je naplnění těsto do formiček na rohlíčky. Formičky plníme jen ze 3/4, tak jako pracny, umístíme na plech a upečeme. Formičky nemusíme vymazávat, protože toto cukroví obsahuje dost másla a nepřilepí se. Teplé cukroví vyklepneme.

V každém případě vanilkové rohlíčky obalíme ve směsi dvou cukrů. Když je obalíme horké, nachytají na sebe velmi hodně cukru. Lepší je obalovat je teplé nebo je také můžete cukrem pouze posypat, pokud byste tam nechtěli mít mnoho cukru.

Vanilkové rohlíčky potřebují na změknuti nejméně deset dní.

Ohodnoťte recept!

Vaše komentáře


Napište, co si o tom myslíte


Jméno: