Žloutkové kuličky - lahodné cukroví
Vyzkoušejte výborné žloutkové cukroví, které si zajisté zamilujete. Kuličky jsou nejen výrazně sladké, ale rovněž lahodné. Výhodou tohoto vánočního cukroví je, že jej připravíte na poslední chvíli a bílky, které zůstanou, je pak možné použít na salát nebo pomazánku. Recept na žloutkové kuličky je velice snadný a rychlý, takže se vám určitě podaří.
Ingredience:
- 4 uvařená celá vejce
- 230 g moučkového cukru
- 80 g másla
- 80 g strouhaného kokosu
- polévková lžíce rumu
- Na obalení:
- strouhaný kokos
- Čokoládová poleva:
- 1/2 čokolády na vaření, lžíce másla
Postup:
- Vejce uvaříme natvrdo. Necháme je vychladnout, oloupeme a opláchneme.
- Z uvařených vajec odstraníme bílek a necháme jen žloutek. Bílek následně zpracujeme dle chuti.
- Žloutky vložíme do mísy a vidličkou rozmačkáme nebo rozmixujeme na jemnou hmotu.
- Dále k nim přidáme cukr, změkčené máslo, kokos a rum.
- Z ingrediencí připravíme jemné a vláčné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a vložíme na chvilku do lednice, aby těsto trošku ztuhlo.
- Z těsta vytvoříme rukama kuličky. Na kuličce uděláme menší dírku lžičkou nebo vařečkou.
- Kuličky lehce obalíme ve strouhaném kokosu. Můžeme celé nebo jen část. Pokud nechceme, tak koule vůbec nemusíme obalovat v kokosu.
- Dále potřebujeme připravit čokoládovou polevu. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu s máslem.
- Opatrně do připravené dírky v kuličkách naneseme polevu pomocí lžičky nebo zdobičky.
- Poté dáme žloutkové kuličky do lednice, aby ztuhly. Pak je nutné kuličky uchovávat v chladu.
Cukroví připravujeme chvíli před Vánocemi, protože se v něm používá uvařený žloutek, tak se nemusí tak rychle sníst a nehrozí u něj nějaká infekce. Skladujeme je ale v chladničce nebo v chladu.
Vaše komentáře