Sladké marcipánové brambory

| Recepty | Marcipán
marcipánové brambory

Zamilovali jste do brambor z marcipánu, které najdete ve vánočním období v obchodě? Připravte si je doma, recept je snadný. Budete je mít vyrobené z domácích surovin, bez chemie a hlavně vás potěší jejich lahodná marcipánová chuť.

Hmota na marcipán se sice dá koupit v obchodě, ale my se podíváme na verzi, u které si můžete marcipán vyrobit doma. A nejedná se o falešný marcipán, nýbrž o pravý. Cukroví si můžete připravit na poslední chvíli, neboť jeho výroba je velmi jednoduchá.


Ingredience:
  • 150 g celých mandlí
  • 150 g moučkového cukru
  • 4 lžíce javorového sirupu nebo bílek
  • hořké kakao
Postup:
  1. Mandle nejprve spaříme. Zalijeme je horkou vodou a necháme je vodě ponořené asi hodinu.
  2. Poté je oloupeme a necháme na vzduchu oschnout.
  3. Následně mandle v mlýnku na strouhanku rozemeleme, pokud nebude výsledná drť dostatečně jemná, umeleme ji také.
  4. Mleté mandle promícháme s cukrem a postupně přidáváme sirup (nejlépe po kapkách) nebo bílek. Těsto pořádně propracujeme, aby se spojily všechny ingredience. Bude-li potřeba, můžeme přidat kapku sirupu nebo v druhém případě cukr nebo mleté mandle.
  5. Těsto musí být velmi dobře propracované.
  6. Z těsta vytvoříme kuličky, které obalíme v hořkém kakau. Velikost kuliček může být různá, pokud máte rádi menší, tak menší a v případě, že větší, tak větší (tady je ale lepší rovnou připravit dvojitou dávku).
  7. Poté brambory můžeme uložit do košíčků nebo jen tak do misky nebo do krabice s cukrovím.
  8. Marcipánové brambory uchováváme při nižších teplotách.

U tohoto receptu se nedoporučuje používat mleté mandle z obchodu, protože jsou suché a nepracovalo by se s nimi moc dobře. Lepším řešením je si je oloupat a pomlít.

Toto cukroví můžete připravit též na poslední chvíli, protože je velmi rychlé a jednoduché. Navíc výtečnou chuť si oblíbí opravdu každý.

Pokud nepoužijete bílek, ale javorový sirup nemusíte se bát, že by cukroví dlouho nevydrželo. Se sirupem vydrží dlouho, vlastně do té doby, než ho někdo sní. V původním receptu na marcipán je bílek, ale pro jistotu je lepší sirup.

Existuje i další varianta na marcipánové brambůrky, u kterých se spojí dva piškoty marmeládou k sobě, ale postup je u nich složitější. Na recept se můžete podívat tady.

Ohodnoťte recept!

Vaše komentáře


Marcipánové brambory už leží připravené v lednici na Vánoce
bob, 14. prosince 2016

Napište, co si o tom myslíte


Jméno: