Punčové koule pro mlsné jazýčky

| Recepty | Kuličky
punčové koule recept

Punčové koule patří mezi velmi oblíbené druhy cukroví. Jsou si sice trošku podobné s rumovými kuličkami, ale tyhle mají výraznější chuť po ovoci. Přidává se do nich totiž marmeláda a ovocný sirup. Kuličky patří mezi nepečené cukroví a recept je velmi snadný, tak jako tomu u podobných receptů bývá. Pochutnejte si na lahodných kuličkách, které by u vás určitě neměly chybět.

Ingredience:
  • 250 g másla
  • 50 g čokolády na vaření
  • 100 g cukru moučky
  • 2 balíčky piškotů (240 g)
  • 100 g strouhaných ořechů
  • 2 polévkové lžíce hořkého kakaa
  • 5 polévkových lžic marmelády
  • 100 ml rumu Tuzemák
  • 50 ml ovocné šťávy (sirupu)
  • strouhaný kokos na obalení
Postup:
  1. Ve vodní lázni rozpustíme máslo a nalámanou čokoládu. Vodní lázeň vytvoříme tak, že do většího hrnce s vodou vložíme menší hrnec a do něj máslo a čokoládu nalámanou na kousky. Pomalu zahříváme a občas směs promícháme.
  2. K této rozpuštěné směsi přidáme cukr, nastrouhané nebo rozmixované piškoty, strouhané ořechy, kakao, kvalitní marmeládu, rum a šťávu.
  3. Těsto důkladně propracujeme, pokud by byla potřeba, přilijeme ještě trošku ovocné šťávy nebo rumu. V případě, že by bylo těsto příliš lepivé, můžeme přidat další strouhané piškoty. Další možností je vložit těsto na chvíli do lednice, aby ztuhlo a lépe se s ním pracovalo.
  4. Z těsta vytváříme kuličky, jež obalíme ve strouhaném kokosu a poté vložíme do košíčků.
  5. Následně punčové koule uchováváme v chladnu.

Toto cukroví připravujeme těsně před Vánocemi, jelikož se jedná o nepečený druh, tak není nutné jej připravovat dlouhou dobu dopředu. Punčové kuličky je potřeba uchovávat při nižší teplotě, ať se kuličky neroztopí.

✅ Podívejte se na skvělý recept na nepečenou roládu s kokosem a rumem.

Místo rumu je možné použít také punč, záleží však na vašich preferencích. Dále se tam přidává sirup nebo šťáva libovolné chuti. Můžete použít takovou příchuť, jakou má marmeláda. Někteří do těchto koulí přidávají i rozinky nebo oříšky. Vždy záleží na zvyklostech a chuti.

Ohodnoťte recept!

Vaše komentáře


Napište, co si o tom myslíte


Jméno: