Strojkové cukroví - 7 skvělých receptů

| Pečené cukroví
strojkové cukroví

Jedním z velmi oblíbených druhů, které se často dělají nejen na Vánoce, je bezpochyby strojkové cukroví. To se připravuje jednoduše, připravené těsto se po dávkách dává do strojku na maso s nástavcem (resp. do mlýnku na maso s nástavcem či tvořítkem na cukroví) a vytvoříte tak zajímavé tvary jako kolečka, tyčinky, podkovy, rohlíčky atd. Výhodou je, že cukroví ze strojku je variabilní, protože těsto může být pudinkové, ořechové, mandlové, máslové a další. Každý si zajisté vybere to svoje, které mu bude chutnat.

Existuje mnoho receptů na strojkové cukroví, přičemž jeden je lepší než druhý. Jedná o vánoční cukroví, které nikdy nezklame. A pokud nemáte strojek, můžete naplnit cukrářský sáček nebo zdobičku s různými nástavci.

Strojkové cukroví máslové

Tento recept se řadí k těm základním, následně je možné ho různě vylepšovat.


Ingredience:
  • 330 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g másla
  • 2 - 3 žloutky
  • marmeláda
  • čokoládová poleva (čokoláda + máslo)
Postup:
  1. Máslo necháme při pokojové teplotě trošku změknout.
  2. Mouku, cukr a vanilkový cukr promícháme, přidáme nakrájené máslo a žloutky.
  3. Všechno pořádně propracujeme a těsto nakonec zabalíme do potravinářské fólie, aby neoschlo a vložíme na dvě hodiny do lednice.
  4. Následně vyložíme plech pečicím papírem a něj umísťujeme malé tyčinky, které vyrobíme tak, že těsto postupně dáváme do mlýnku s nástavcem.
  5. Plech s cukrovím vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C, kde cukroví ze strojku pečeme necelých deset minut.
  6. Studené slepíme k sobě marmeládou a postříkáme čokoládovou polevou, kterou připravíme rozpuštěním čokolády a másla ve vodní lázni.
  7. Cukroví necháme odležet nejméně týden.

Strojkové ořechové banánky

Ingredience:
  • 180 g hladké mouky
  • 75 g mletých ořechů
  • 75 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • 1 žloutek
  • marmeláda
  • čokoládová poleva (čokoláda + máslo)
Postup:
  1. Nejprve vytáhneme máslo z lednice a chvíli jej necháme při pokojové teplotě, aby povolilo.
  2. Následně smícháme mouku s mletými ořechy a cukrem. Dále přidáme máslo a žloutek.
  3. Těsto pořádně propracujeme, pak ho zabalíme do potravinářské fólie a vložíme do lednice na dvě hodiny.
  4. Vytáhneme ho z lednice a při pokojové teplotě jej necháme povolit.
  5. Připravíme si strojek s vybraným nástavcem, do něj vložíme vždy kousek těsta a vytvoříme tyčinku. Tyčinku opatrně položíme na plech, který nejlépe vyložíme papírem na pečení a pokračujeme ve vyrábění dalších tyčinek.
  6. Plech vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme kolem deseti minut.
  7. Po vychladnutí vždy dvě tyčinky k sobě slepíme marmeládou.
  8. Připravíme si čokoládovou polevu - čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s kouskem másla.
  9. Konce namočíme v polevě nebo celé oříškové tyčinky pocákáme polevou. Počkáme, až poleva ztuhne a cukroví uložíme do krabice. Za pár dní bude krásně křehké.

Žloutkové strojkové cukroví

Ingredience:
  • 210 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 180 g másla nebo jiného tuku
  • 4 uvařené žloutky
  • 1 žloutek syrový
  • marmeláda
  • čokoládová poleva
Postup:
  1. Z másla, mouky, cukru, žloutku a vařených žloutků připravíme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a vložíme ho na několik hodin do lednice.
  2. Vyndáme ho z lednice a necháme ho chvíli při pokojové teplotě, aby povolilo.
  3. Následně dáme kus těsta do mlýnku na maso a tvoříme tyčinky, které umístíme na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Poté plech vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a tam pečeme cukroví necelých deset minut.
  5. Necháme ho vychladnout, marmeládou k sobě spojíme dvě tyčinky a konce namočíme do čokoládové polevy nebo celé tyčinky postříkáme polevou.
  6. Žloutkové cukroví změkne do týdne až dvou.

Strojkové kokosové

Ingredience:
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučky
  • 125 g strouhaného kokosu
  • 100 g másla nebo Hery
  • 1 kávová lžička šťávy z citrónu
  • 2 vajíčka
  • marmeláda
  • čokoládová poleva
Postup:
  1. Promícháme mouku s cukrem a kokosem. Pak přidáme máslo nakrájené na kousky, šťávu z citrónu a vajíčka. Těsto pořádně propracujeme.
  2. Vždy kousek těsta dáme do mlýnku s nástavcem a vytvoříme tyčinky nebo jiné tvary, které umístíme na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Předem předehřejeme troubu na 180 stupňů a pečeme cukroví asi 10 minut.
  4. Jakmile bude strojkové cukroví studené, slepíme vždy dva kousky k sobě marmeládou a vršek ozdobíme čokoládovou polevou.
  5. Několik dní necháme cukroví změknout, poté bude výborné.

Pudinkové strojkové

Ingredience:
  • 250 g hladké mouky
  • 120 g cukru moučky
  • 190 g másla nebo Hery
  • 2 vanilkové pudinky
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • marmeláda
  • čokoládová poleva
Postup:
  1. Máslo necháme při pokojové teplotě chvíli odpočinout, aby změklo.
  2. Pak smícháme mouku s cukrem a pudinky. Poté přidáme změklé máslo, celé vajíčko a žloutek.
  3. Těsto pořádně zpracujeme a zabalíme ho pak do potravinářské fólie, vložíme do lednice nejméně na dvě hodiny, aby ztuhlo.
  4. Následně dáme těsto na cukroví do strojku na maso s nástavcem a vytlačujeme různé tvary, které umístíme na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Můžeme tvořit kolečka, kytičky, tyčinky nebo cokoliv podle představivosti.
  6. Plech vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a tam je pečeme necelých deset minut.
  7. Studené cukroví slepíme k sobě dobrou marmeládou a vršek postříkáme polevou.
  8. Pundingové cukroví necháme pár dní odležet.

Kakaové strojkové cukroví

Ingredience:
  • 190 g polohrubé mouky
  • 140 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 30 g vlašských ořechů
  • 20 g kakaa
  • marmeláda
  • čokoládová poleva
Postup:
  1. Měkčí máslo smícháme s moukou, cukrem, mletými ořechy a kakaem. Těsto pořádně propracujeme.
  2. Propracované těsto dáme na chviličku do lednice, aby ztuhlo.
  3. Poté po kouscích vkládáme těsto do masového mlýnku s vybraným nástavcem a tvoříme různé tvary cukroví.
  4. Cukroví opatrně položíme na plech, který předtím vyložíme pečicím papírem.
  5. Pak plech vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 8 - 10 minut.
  6. Až bude cukroví studené, tak dva stejné tvary k sobě slepíme marmeládou a konce ponoříme do čokoládové polevy.
  7. Sušenky necháme několik dní odležet.

Mandlové strojkové cukroví

Ingredience:
  • 240 g hladké mouky
  • 180 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 120 g mletých mandlí
  • 2 žloutky
  • marmeláda a čokoládová poleva
  • moučkový cukr a vanilkový cukr
Postup:
  1. Mouku smícháme s cukrem a mletými mandlemi. Přidáme změklé máslo, žloutky a těsto pořádně propracujeme.
  2. Zabalíme těsto do folie, ať neoschne a vložíme na hodinu či dvě do lednice, aby ztuhlo.
  3. Poté si nachystáme masový strojek s nástavcem, dáváme do něj postupně těsto a vytlačujeme cukroví, ze kterého můžeme vytvarovat různé tvary.
  4. Všechno cukroví ze strojku naskládáme na plech s pečicím papírem a pečeme na 180 stupňů necelých deset minut.
  5. Teplé cukroví buď obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým, nebo ho necháme vychladnout. U studeného cukroví postupujeme následovně, spojíme k sobě marmeládou dva stejné tvary a pocákáme je čokoládovou polevou.
  6. Několik dní jej nakonec necháme odležet.

Ohodnoťte recept!

Vaše komentáře


Napište, co si o tom myslíte


Jméno: