Strojkové cukroví - 7 skvělých receptů
Jedním z velmi oblíbených druhů, které se často dělají nejen na Vánoce, je bezpochyby strojkové cukroví. To se připravuje jednoduše, připravené těsto se po dávkách dává do strojku na maso s nástavcem (resp. do mlýnku na maso s nástavcem či tvořítkem na cukroví) a vytvoříte tak zajímavé tvary jako kolečka, tyčinky, podkovy, rohlíčky atd.
Výhodou je, že cukroví ze strojku je variabilní, protože těsto může být pudinkové, ořechové, mandlové, máslové, kokosové, linecké a další. Každý si zajisté vybere to svoje, které mu bude chutnat.
Existuje mnoho receptů na strojkové cukroví, přičemž jeden je lepší než druhý. Jedná o vánoční cukroví, které nikdy nezklame. A pokud nemáte strojek, můžete naplnit cukrářský sáček nebo zdobičku s různými nástavci.
✅ Strojkové cukroví máslové
Tento recept se řadí k těm základním, následně je možné ho různě vylepšovat.
- 330 g hladké mouky
- 80 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 g másla
- 2 - 3 žloutky
- marmeláda
- čokoládová poleva (čokoláda + máslo)
- Máslo necháme při pokojové teplotě trošku změknout.
- Mouku, cukr a vanilkový cukr promícháme, přidáme na kousky nakrájené máslo a žloutky.
- Všechno pořádně propracujeme a těsto nakonec zabalíme do potravinářské fólie, aby neoschlo a vložíme na dvě hodiny do lednice.
- Těsto vytáhneme z lednice, chviličku vyčkáme, až povolí a můžeme ho dávat do strojku (mlýnku).
- Následně plech vyložíme pečicím papírem a něj umísťujeme opatrně malé tyčinky nebo různé tvary, které vyrobíme tak, že těsto postupně dáváme do mlýnku s nástavcem.
- Plech s cukrovím vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C, kde cukroví ze strojku pečeme necelých deset minut.
- Studené slepíme k sobě marmeládou a postříkáme čokoládovou polevou, kterou připravíme rozpuštěním čokolády a másla ve vodní lázni.
- Cukroví necháme odležet nejméně týden.
✅ Strojkové ořechové banánky
- 180 g hladké mouky
- 75 g mletých ořechů
- 75 g moučkového cukru
- 150 g másla
- 1 žloutek
- marmeláda
- čokoládová poleva (čokoláda + máslo)
- Nejprve vytáhneme máslo z lednice a chvíli jej necháme při pokojové teplotě, aby povolilo.
- Následně smícháme mouku s mletými ořechy a cukrem. Dále přidáme máslo a žloutek.
- Těsto pořádně propracujeme, pak ho zabalíme do potravinářské fólie a vložíme do lednice na dvě hodiny.
- Vytáhneme ho z lednice a při pokojové teplotě jej necháme povolit.
- Nachystáme strojek s vybraným nástavcem, do něj vložíme vždy kousek těsta a vytvoříme tyčinku. Tyčinku opatrně položíme na plech, který nejlépe vyložíme papírem na pečení a pokračujeme ve vyrábění dalších tyčinek.
- Plech vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme kolem deseti minut.
- Po vychladnutí vždy dvě tyčinky k sobě slepíme marmeládou.
- Připravíme si čokoládovou polevu - čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s kouskem másla.
- Konce namočíme v polevě nebo celé oříškové tyčinky pocákáme polevou. Počkáme, až poleva ztuhne a cukroví uložíme do krabice. Za pár dní bude krásně křehké.
✅ Žloutkové strojkové cukroví
- 210 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 180 g másla nebo jiného tuku
- 4 uvařené žloutky
- 1 žloutek syrový
- marmeláda
- čokoládová poleva
- Z másla, mouky, cukru, žloutku a vařených žloutků připravíme vláčné těsto. Uvařené žloutky můžeme nastrouhat, ale není to nutné. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a vložíme na několik hodin do lednice.
- Pak ho vyndáme z lednice a necháme ho chvíli při pokojové teplotě, aby povolilo.
- Následně dáme kus těsta do mlýnku na maso a tvoříme tyčinky, které umístíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Poté plech vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a tam pečeme cukroví necelých deset minut.
- Necháme ho vychladnout, marmeládou k sobě spojíme dvě tyčinky a konce namočíme do čokoládové polevy nebo celé tyčinky postříkáme polevou.
- Žloutkové cukroví změkne do týdne až dvou.
- Vyzkoušejte také žloutkové kuličky, které chutnají naprosto famózně.
👍 Už jste vyzkoušeli plněné ořechy s výbornou ořechovou náplní?
✅ Strojkové kokosové
- 250 g hladké mouky
- 100 g cukru moučky
- 125 g strouhaného kokosu
- 100 g másla nebo Hery
- 1 kávová lžička šťávy z citrónu
- 2 vajíčka
- marmeláda
- čokoládová poleva
- Promícháme mouku s cukrem a kokosem. Pak přidáme máslo nakrájené na kousky, šťávu z citrónu a vajíčka. Těsto pořádně propracujeme.
- Vždy kousek těsta vložíme do mlýnku s nástavcem a vytvoříme tyčinky nebo jiné tvary, které umístíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Předem předehřejeme troubu na 180 stupňů a pečeme cukroví asi 10 minut.
- Jakmile bude strojkové cukroví studené, slepíme vždy dva kousky k sobě marmeládou a vršek ozdobíme čokoládovou polevou.
- Několik dní necháme cukroví změknout, poté bude výborné.
✅ Pudinkové strojkové
- 250 g hladké mouky
- 120 g cukru moučky
- 190 g másla nebo Hery
- 2 vanilkové pudinky
- 1 vejce + 1 žloutek
- marmeláda
- čokoládová poleva
- Máslo necháme při pokojové teplotě chvíli odpočinout, aby změklo.
- Pak smícháme mouku s cukrem a pudinky v prášku. Poté přidáme změklé máslo, celé vajíčko a žloutek.
- Těsto pořádně zpracujeme a zabalíme ho pak do potravinářské fólie, vložíme do lednice nejméně na dvě hodiny, aby ztuhlo.
- Následně dáme těsto na cukroví do strojku na maso s nástavcem a vytlačujeme různé tvary, které umístíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Můžeme tvořit kolečka, kytičky, tyčinky nebo cokoliv podle představivosti.
- Plech vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a tam je pečeme necelých deset minut.
- Studené cukroví slepíme k sobě dobrou marmeládou a vršek postříkáme polevou.
- Pundingové cukroví necháme pár dní odležet, bude pak lepší.
✅ Kakaové strojkové cukroví
- 190 g polohrubé mouky
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 30 g vlašských ořechů
- 20 g kakaa
- marmeláda
- čokoládová poleva
👍 Netradiční a velmi oblíbené je sádlové cukroví, u kterého nepoznáte, z čeho je.
- Měkčí máslo smícháme s moukou, cukrem, mletými ořechy a kakaem. Těsto pořádně propracujeme.
- Propracované těsto schováme na chviličku do lednice, aby ztuhlo.
- Poté jej po kouscích vkládáme do masového mlýnku s vybraným nástavcem a tvoříme různé tvary cukroví.
- Cukroví opatrně položíme na plech, který předtím vyložíme pečicím papírem.
- Pak plech vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 8 - 10 minut.
- Až bude cukroví studené, tak dva stejné tvary k sobě slepíme marmeládou a konce ponoříme do čokoládové polevy.
- Sušenky necháme několik dní odležet.
✅ Mandlové strojkové cukroví
- 240 g hladké mouky
- 180 g másla
- 60 g moučkového cukru
- 120 g mletých mandlí
- 2 žloutky
- marmeláda a čokoládová poleva
- moučkový cukr a vanilkový cukr
- Mouku smícháme s cukrem a mletými mandlemi. Přidáme změklé máslo, žloutky a těsto pořádně propracujeme.
- Zabalíme těsto do folie, ať neoschne a vložíme na hodinu či dvě do lednice, aby ztuhlo.
- Poté si nachystáme masový strojek s nástavcem, dáváme do něj postupně těsto a vytlačujeme cukroví, ze kterého můžeme vytvarovat různé tvary.
- Všechno cukroví ze strojku naskládáme na plech s pečicím papírem a pečeme na 180 stupňů necelých deset minut.
- Teplé cukroví buď obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým, nebo ho necháme vychladnout. U studeného cukroví postupujeme následovně, spojíme k sobě marmeládou dva stejné tvary a pocákáme je čokoládovou polevou.
- Několik dní jej nakonec necháme odležet.
Vaše komentáře