Medové perníčky - recept na cukroví

| Pečené cukroví
vánoční perníčky

Perníčky se řadí mezi velmi oblíbené druhy cukroví a k Vánocům již tradičně patří. Také se pečou i v dalších státech světa než jen u nás, proto existuje mnoho různých receptů, které si můžete upéct (medové, zázvorové, rumové perníčky). Mezi ověřený recept na perníčky patří i ten následující. Postup je velmi snadný a vánoční perníčky jsou celkem rychle připravené.

Aby to nebylo tak jednoduché, tak se perníčky musejí hezky ozdobit a nechat několik týdnů změknout. Následně budou krásně měkké a doslova se budou rozplývat na jazyku. Obvykle se pečou na konci listopadu, aby stihly být přesně na Štědrý den tak akorát měkké.

Ingredience:
  • 325 g hladké mouky
  • 125 g moučkového cukru
  • kávová lžička jedlé sody
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička perníkového koření
  • 30 g tuku (máslo nebo Hera)
  • 50 g medu
  • 2 vejce
  • vajíčko na potření
Postup:
  1. Prosátou mouku smícháme s prosátým cukrem, přidáme sodu, kakao a perníkové koření (můžeme použít i doma připravené a ne kupované). Celou směs pořádně promícháme.
  2. Dále přidáme roztopený tuk, med a vajíčka.
  3. Těsto pořádně propracujeme, následně zabalíme do potravinové fólie a vložíme nejlépe na noc nebo minimálně na osm hodin do lednice, aby se těsto dostatečně proleželo.
  4. Těsto další den rozválíme na plát, který je silný tak 3 milimetry. Následně z něj pomocí vykrajovátek vykrajujeme různé tvary (hvězdy, květinky, kolečka, stromky, panáčky atd.). Ty umístíme rovnou na plech, který vyložíme pečicím papírem.
  5. Zaplněný plech perníčky vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme asi necelých 8 minut.
  6. Během pečení rozšleháme vajíčko, které použijeme na pomašlování horkých perníčků, aby se potom leskly.
  7. Jakmile vyndáme z trouby hotové perníčky, tak je rychle pomašlujeme a necháme vychladnout.
  8. Studené perníčky ozdobíme polevou podle naší představivosti.
  9. Následně potřebují asi tři týdny na to, aby medové cukroví změklo.

Bílková poleva

Ingredience:
  • 1 bílek
  • 150 g cukru moučky
  • citron
Postup:
  1. Cukr dvakrát prosejeme přes jemné sítko.
  2. Poté ho smícháme s bílkem a pár kapkami šťávy z citronu.
  3. Polevu vyšleháme ručně vidličkou či vařečkou nebo pomocí elektrického šlehače, dokud nedosáhne hmota dobré konzistence.
  4. Bílková poleva by měla být spíše polotuhá, aby s ní šlo dobře medové perníčky zdobit.
  5. Polevu nandáme do zdobičky, zdobicího sáčku nebo jednoduše použijeme obyčejný sáček, ze kterého odstřihneme roh.
  6. Podle vlastní představivosti perníky hezky nazdobíme, pokud bychom chtěli barevnou polevu, přidáme do polevy špetku potravinářského barviva.

Jak urychlit změknutí perníčků?

Hotové perníčky je dobré uložit do krabice nebo jiné nádoby, aby mohly změknout jako jiné druhy cukroví. Většinou trvá tři týdny, než jsou hezky měkké, ale nesmí být v suché místnosti, svědčí jim vlhko. Změknutí můžete urychlit, když k perníčkům přidáte jablko. Stačí přidat 1/2 jablka a měnit jej co dva dny, jablko by se ale nemělo perníčků dotýkat. Existují i další rady na rychlé změknutí, které můžete najít v kuchařkách, na internetu nebo od známých. Záleží na každém, co rád vyzkouší.

Ohodnoťte recept!

Vaše komentáře


Napište, co si o tom myslíte


Jméno: