Recepty na vánoční RAW kuličky

| Recepty | Kuličky
vánoční RAW kuličky

Ani ti, kteří dodržují raw stravu, se nemusejí bát toho, že by si na Vánoce nepochutnali. Ze surovin, které nebyly vystaveny vyšší teplotě než 42 stupňů, se dá připravit výborné nepečené vánoční cukroví. Převážně se jedná o kuličky a koule, které mají velmi zajímavou chuť.

Recepty na raw kuličky jsou velmi snadné, jak tomu je u mnoha vitariánských receptů. Vybrali jsme několik velice zajímavých, přičemž každý recept je něčím výjimečný. Stačí je pouze vyzkoušet.

Datlové kuličky s ořechy

U každého receptu je nutné použít suroviny, které jsou raw. Pokud ale syrovou stravu nedodržujete stoprocentně, nemusíte být tak obezřetní.


Ingredience:
  • 1 hrnek vypeckovaných datlí
  • 3/4 hrnku vlašských ořechů
  • 3/4 hrnku mandlí
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 2 lžíce chia semínek
  • 2 lžíce kokosového tuku
  • lžíce raw kakaa
Postup:
  1. Do mixéru vložíme vlašské ořechy, mandle, lněná a chia semínka. Mixujeme 1 - 2 minuty.
  2. Poté přidáme datlem kokosový tuk a kakao. Opět mixujeme a to tak dlouho, dokud se vytvoří těsto.
  3. Z těsta tvarujeme kuličky, které umístíme do košíčků. Pokud by se těsto příliš lepilo, necháme ho na chvilku ztuhnout v lednici.
  4. Následně raw kuličky uchováváme v chladnu.

Makové kuličky s rozinkami

Ingredience:
  • 250 g celého máku
  • 100 g ořechů
  • 100 g rozinek
  • 2 - 3 polévkové lžíce medu
  • strouhaný kokos na obalování
Postup:
  1. Rozinky opláchneme a ořechy nasekáme, poté je společně namočíme do vody (stačí pouze trošku vody) na 20 - 24 hodin.
  2. Pomeleme mák a ten smícháme s ořechy a rozinkami (přebytečnou vodu tam nepřiléváme). Přidáme ještě med.
  3. Pořádně zpracujeme v těsto a tvoříme malé kuličky, které obalíme ve strouhaném kokosu.
  4. Raw kuličky umístíme do papírových košíčků a necháme je v chladu.

Kokosové kuličky s meruňkami

Ingredience:
  • 2 hrnky strouhaného kokosu
  • 1,5 sušených meruněk (nesířené)
  • 1 hrnek mandlí
  • 1 - 2 lžíce kokosového oleje
  • strouhaný kokos na obalení
Postup:
  1. Meruňky a mandle namočíme na 6 hodin.
  2. Slité mandle rozmixujeme se strouhaným kokosem, poté k nim přidáme meruňky bez vody a kokosový tuk. Mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne těstíčko.
  3. Z těsta vždy odebereme kus a vytvoříme kuličku, kterou obalíme v kokosu.
  4. Poté kokosové kuličky uchováváme v chladu.

Čokoládové kuličky s ořechy

Ingredience:
  • 1 a 1/2 hrnku raw kakaa
  • 1/2 hrnku sirupu agáve
  • 1/2 hrnku lískových oříšků
  • 1/4 hrnku kešu ořechů
  • 1/3 hrnku kokosového oleje
  • 1/3 hrnku raw kakaového másla
  • vanilkový lusk
  • kakao na obalení
Postup:
  1. Lískové i kešu ořechy předem namočíme do studené vody na 6 - 8 hodin, poté vodu slijeme, ořechy propláchneme a osušíme.
  2. Kakaové máslo a kokosový olej necháme téměř rozpustit na nebo u topení.
  3. Vanilkový lusk rozpůlíme a nožem vyškrábeme semínka.
  4. Rozpuštěné máslo a olej smícháme s agávovým sirupem, ořechy bez vody a přidáme ještě semínka z vanilkového lusku.
  5. Všechno pořádně rozmixujeme, aby vznikla jemná hmota, kterou dáme na chvíli ztuhnout do ledničky.
  6. Následně z těsta odebereme kousek (třeba pomocí lžičky) a vytvarujme kuličku. Tu obalíme v kakau a umístíme do košíčku. Tak pokračujeme i s dalšími.
  7. Čokoládové (kakaové) kuličky bychom měli uchovávat v chladnu.

Ohodnoťte recept!

Vaše komentáře


Napište, co si o tom myslíte


Jméno: